Вирощування ягід: 4 факти

  1. Ягідництво як бізнес в Україні динамічно розвивається

Вирощуванню ягід в Україні приділяється все більше уваги і, в тому числі, на державному рівні. Так, працює програма компенсації вартості саджанців. За 2018 рік нею скористались 167 господарств, заклавши 3690 га плодово-ягідних культур, з яких 902 га – ягідники (96% всіх нових ягідників). А зараз Мінагро розробляє Дорожню карту розвитку вирощування ягід для підтримки дрібних вітчизняних виробників.

Окремим сегментом бізнесу на ягодах є заморожена ягода. За 2018 р. Україна експортувала заморожених ягід на 78 млн дол. (зростання до 2017 р. – 28%, а до 2016 – 54%). В той же час Польща експортує такої продукції в 7 разів більше – це означає, що існує великий потенціал для росту.

  1. Які ягоди вигідно вирощувати – підкаже статистика

Статистично найбільш вирощуваними ягодами в Україні як за площею, так і за виробленим обсягом є полуниця та суниця. Трійка лідерів в 2018 р. відображена в таблиці:

Ягідні культури-лідери Площа під плодоносними рослинами, тис. га Обсяг виробництва, тис. ц Врожайність, ц/га
Малина та ожина 4,9 351,5 65,9
Полуниця та суниця 7,9 623,3 77,1
Смородина 4,7 296,3 64,6

Попит на ці ягоди традиційно великий в Україні.

Також потенційно цікава для вітчизняного ягідництва лохина, оскільки роздрібна ціна на неї висока, а зберігається та транспортується вона добре.

  1. Вирощування ягід – не тільки літній бізнес

Значна частина ягідної продукції виробляється влітку, однак сучасні технології дозволяють ягідним фермам розширити сезон.

Вирощування ягід цілий рік в умовах України також цілком можливо, наприклад, полуниці. Використання комбінації голландської технології вирощування в торфі або кокосовому субстраті і технології вертикальної ферми з крапельним зрошенням, багатоярусністю та обов’язковим досвічуванням – забезпечує цілорічне плодоношення.

  1. Добрива для ягід необхідні та підвищують рентабельність бізнеса

Добриво для ягід може бути комплексним, в складі якого велика кількість елементів для гармонійного росту, наприклад, Біогловіт ® Плодово-ягідний. А може бути направленим на вирішення окремих проблем рослин, наприклад, монохелати:

  • Біогловіт ® Бор – для формування більшої кількості ягід, набору маси та правильної форми;
  • Біогловіт ® Калій – для накопичення цукрів і вітамінів, для яскравого кольору та відповідної текстури ягід, стійкості до зберігання;
  • Біогловіт ® Кальцій – для покращення засвоєння калію та збереження щільності ягоди.

Всі ці елементи забезпечують хороший товарний вигляд продукції, її стійкість до перевезення, солодкий смак і відповідно підвищують вартість її продажу.