10 лютого – Всесвітній день бобових

Чому ООН звертає нашу увагу на бобові культури? Це цінний продукт харчування, в складі якого мало жирів та немає глютену. Бобові містять харчові волокна, вітаміни, мінерали та велику кількість білків (вдвічі більше, ніж зернові).

Рослинний білок бобових доступний за ціною, що робить його важливим компонентом продуктової безпеки для країн, що розвиваються, в яких для багатьох людей риба, м’ясо та молочні продукти коштують занадто дорого.

Бобові сприяють сталому розвитку людства, тому що для їх вирощування потрібно значно менше води, ніж для виробництва тваринного білка. Більшість бобових, зокрема сочевиця, посухостійкі і ефективно використовують наявну в ґрунті вологу. Завдяки симбіотичній азотфіксації бобові майже не потребують азотних добрив, не виснажують ґрунти, а навіть покращують їх родючість.

Ці культури вирощують в багатьох країнах, зокрема і в Україні. Це досить важлива для нашої країні група культур, обсяги виробництва якої в 2018 р. склали  9539 тис. ц, що перевищує показники жита та гречки. Середня врожайність складає 17,2 ц/га, що перевищує врожайність гречки. Провідною бобовою культурою для України є горох, також вирощується квасоля, кінські боби, нут, сочевиця, вика.

Оскільки бобові здатні засвоювати атмосферний азот, то його внесення може бути мінімальним. Проте рослини чутливі до нестачі бору, заліза та молібдену. Ці елементи потрібні для забезпечення азотфіксації, їх рекомендується вносити додатково у вигляді хелатних добрив. Такі добрива є в асортименті «Фабрики добрив Біогловіт» ®: «Біогловіт ® Зернобобовий та Олійний», «Біогловіт ® Бор».

Отже, переваги бобових для харчування і сталого розвитку беззаперечні. Для українських фермерів ці культури є перспективними, оскільки існує як внутрішній попит, так і можливості для експорту.